-Kvarc Ásvány Kft.

Cégtörténet

Magyarországon 1945 előtt számos iparvállalat és magánszemély üzemeltetett- időszakosan is kis külfejtéseket, az ezekből kitermelt öntödei homokkal elégítették ki a helyi öntödék homok igényét. A kis bányák száma akkoriban 20-ra tehető, de ezek kimerülése valamint a kohászat fejlődése következtében kialakult jobb minőségű homok iránti igények miatt célirányos kutatásokat kezdtek.

A 60-as évek végén a Káli medence kisőrsi üveghomokbányája a kutatások eredményeként profilt váltott és öntödeihomok termelő üzemként a hazai öntödék ellátás bázisa lett.

A kisőrsi homok bányászata kisebb mértékben már az 1920-as években is folyt, a kutatásoknak köszönhetően a 60-as évektől nagyobb mennyiségű homok kitermelése kezdődött meg.

A kisőrsi homok szilánkos törésű, gyenge koptatottságú kvarcszemcsékből áll. A nyersanyag értékét a tűzállósága adja, mely meghaladja az 1400 °C-ot.

Az itt fellelhető homokot az 50-es évek végén és 60-as évek elején elsősorban üveggyárak használták majd később a már említett kutatásoknak köszönhetően az öntödék kiszolgálása került előtérbe.

Az 1980-as évek végén a mennyiségi és minőségi követelmények növekedése megkívánta az előkészítési technológia további korszerűsítését. Az új technológia lehetővé tette a 0,1-1 mm-es frakció tovább osztályzását. Ezzel a korábbi K típusú homokok mellett új termékként a különböző KH (KH5,KH24 stb.) jelű, élesen osztályozott homokok is megjelentek.

A 2000 –es években a fejlesztés tovább folytatódott, a jelenlegi bányászat kisebb területen a környék jellegét figyelembe véve környezettudatosan zajlik.
 

Vissza az előző oldalra
--