-Kvarc Ásvány Kft.

Pázsithomok

Homokszórás(„topdressing”)
A gyepfelületek légcseréje és vízáteresztő képessége különösen a fokozott használat következtében fellépő összetömörödés hatására idővel csökken. Felületi egyenetlenségek keletkeznek, amit rendszeres kvarchomok szórással jelentősen mérsékelhetünk.


Előnyei:
• a légcsere javul
• a felületi egyenetlenségek kiegyenlítődnek
• a feltalaj szárazabb lesz
• lyuggatással kombinálva a feltalaj homokban gazdagabb lesz
• a gyepfilc gyorsabban lebomlik.


Kijuttatása esetenként 2-6 l/m2 mennyiségben javasolható. Ha nagyobb mennyiséget használunk,lehetőleg 2 részletben juttassuk ki. A homok feltalajba való keverése céljából alkalmanként lyuggatással is kombinálhatjuk, így mindkét kezelés hatása fokozható. A lyuggatás során keletkezett lyukakat kvarchomokkal feltöltve javíthatjuk a
feltalaj víznyelő képességét. Ügyeljünk arra, hogy a homok legyen agyag- és mészmentes, télálló, valamint apró (1-3 mm) szemcseméretű. A sarkos szemcse nagyobb pórusteret hoz létre a lekerekítettel szemben. Kötött talajokon évente akár több alkalommal is célszerű lehet homokot kijuttatni, alkalmanként 2-6l /mmennyiségben. A kötöttebb talajoknál a homok több durva frakciót, míg a lazább talajoknál több finom frakciót tartalmazzon. Az ún. „top dressing” a homokszórás nemzetközileg elfogadott módja, melynek lényege, hogy a meglévő gyepet felülről a gyep fejlődését kedvezően befolyásoló anyagokkal felülterítik. Ez az anyag leggyakrabban mosott homok, komposzt és/vagy talajjavító anyag keveréke. A keverék részben a talaj szerkezetének javítása részben a felületi egyenetlenségek csökkentése céljából kerül kijuttatásra. Alkalmazása a homokos felépítésű sportgyepeken feltétlenül szükséges.

 
 
Vissza az előző oldalra
--